Deprecated: Funktionen wp_make_content_images_responsive är föråldrad sedan version 5.5.0! Använd wp_filter_content_tags() i stället. in /www/webvol15/a3/kv847qn76didcso/prylpirr.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 5383
När du står inför att välja en mobiltelefon till ditt barn finns det antal saker att fundera på. Som till exempel hur telefonen ska användas, vilka behov som finns och framför allt hur många år ditt barn är. Nedan listar Prylpirr några saker som du bör tänka till kring innan du köper en telefon till ditt barn.
•När är det dags?
Alla barn mognar olika fort. Behovet av en egen telefon kan även variera beroende på till exempel hur barnet bor och fritidsaktiviteter. Men sett till statistiken har omkring 40 procent av 8-åringarna i Sverige tillgång till egen mobiltelefon medan 70 procent av 9-åringarna har en mobiltelefon.
•Behövs en telefon?
För de allra minsta barnen så kan en GPS-klocka med samtalsfunktion vara ett bra alternativ. Då kan du spåra barnet och få kontakt med hen utan risken att barnet ska tillbringa all sin tillgängliga tid framför en mobilskärm. Prylpirr kan tipsa om GPS-klockan Xplora 4 som du kan läsa mer om genom att klicka här.
•Mobilabonnemang för barn?
Med ett mobilabonnemang för barn kan du få tillgång till tjänster som till exempel spärr av specifika appar, kostnadskontroll och föräldrakontroll som ger dig kontroll och överblick över hur barnet faktiskt använder mobiltelefonen.
•Vilka regler sätter jag?
Gör inställningarna på mobilen och installera appar tillsammans med barnet. Kom även överens om hur mobiltelefonen ska användas och sätt några regler för att undvika att skärmtiden drar iväg. Lär även barnet att vara försiktig med personlig information som lösenord, namn, nummer och bilder.
•Vilken modell passar bäst?
På marknadens finns en drös med olika modeller i olika prisklasser. Allra enklast (och billigast) är nog att köpa en begagnad mobiltelefon till barnet. Ett alternativ är att låta barnet ärva en tidigare telefon från sina föräldrar eller äldre syskon.
•Hur stor skärm?
Viktigt att tänka på är att barn och ungdomar inte har vuxit färdigt och att det därmed kan vara lite svårt för deras ögon och händer att hantera större skärmar.