Deprecated: Funktionen wp_make_content_images_responsive är föråldrad sedan version 5.5.0! Använd wp_filter_content_tags() i stället. in /www/webvol15/a3/kv847qn76didcso/prylpirr.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 5383

Black Friday är årets största readag i Sverige. Överallt hittar du rabatter och erbjudanden. Och även om shoppingdagen först på senare år blivit ett givet höstinslag i Sverige sträcker sig historien långt tillbaka. I den här korta guiden rätar Prylpirr ut alla frågetecken kring Black Friday.

Hur kom Black Friday till?

Black Friday har kanske inte så många år på nacken här i Sverige. Men fynddagen, som kom till i USA, har faktiskt varit startskottet för julhandeln på andra sidan Atlanten ända sedan början av 1950-talet.

När äger Black Friday rum?

Den fjärde torsdagen i november infaller amerikanska högtiden Thanksgiving. Fredagen efter blir en klämdag. Och det är på den dagen som Black Friday har hittat sin plats. I år äger Black Friday rum fredag 29 november.

Varför kallas dagen just för Black Friday?

Här finns olika spår. Antingen fick Black Friday namnet på grund av hur medierna beskrev hur det såg ut efter festliga Thanksgiving. Det var alldeles svart med bilar med tillresta högtidsfirare som stod parkerade ute på gatorna. Men vissa påstår att Black Friday var den dag på året som butiker började gå med vinst och att det var därför dagen fick sitt namn. Namnet Black Friday myntades redan från starten. Men begreppet blev populärt först i början av 2000-talet.

Vad handlar Black Week och Cyber Monday om?

Cyber Monday infaller måndagen efter Black Friday. I år handlar det alltså om måndag 2 december. Cyber Monday är dagen då det är dags att fynda elektronik på nätet och i butik. Åtminstone i USA. Numera tjuvstartar många butiker sina reor redan innan Black Friday. Därför har det på senare år talats mer om och mer om Black Week då erbjudanden och reor sätts i gång redan i början av veckan.

wave1
Annons

Senaste artiklarna
    Mest läst

      Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wpp_get_mostpopular() in /www/webvol15/a3/kv847qn76didcso/prylpirr.se/public_html/wp-content/themes/Hunkbebis/prebar-content.php:17 Stack trace: #0 /www/webvol15/a3/kv847qn76didcso/prylpirr.se/public_html/wp-content/themes/Hunkbebis/prebar.php(4): include() #1 /www/webvol15/a3/kv847qn76didcso/prylpirr.se/public_html/wp-content/themes/Hunkbebis/single-resurser.php(17): include('/www/webvol15/a...') #2 /www/webvol15/a3/kv847qn76didcso/prylpirr.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/www/webvol15/a...') #3 /www/webvol15/a3/kv847qn76didcso/prylpirr.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/www/webvol15/a...') #4 /www/webvol15/a3/kv847qn76didcso/prylpirr.se/public_html/index.php(17): require('/www/webvol15/a...') #5 {main} thrown in /www/webvol15/a3/kv847qn76didcso/prylpirr.se/public_html/wp-content/themes/Hunkbebis/prebar-content.php on line 17